Foto

Vasile Popa: "Am venit cu inima deschisa!"

Fostul mare  jucator si antrenor, Vasile Popa, a discutat astazi despre programul “PerformBaschet, un pas inainte” din postura de coordonator al centrului zonal Bucuresti. Extrem de optimist, tehnicianul care a adus ultimul titlu de campioana de seniori in curtea CS Dinamo a vorbit despre copiii pe care ii are sub indrumare, despre sansele proiectului initiat de FRB de a reusi si despre antrenamentele programate la finele acestei saptamani. Parca mereu neobosit, Vasile Popa nu isi pierde nici o clipa entuziasmul si  abia asteapta intalnirea cu pustii nascuti 1998. Evident, in trening si in adidasi...

Un nou sezon de “PerformBaschet, un pas inainte”.  Cum decurge  acest proiect initiat de Federatia Romana de Baschet ?
Programul “PerformBaschet” a facut un salt calitativ foarte mare fata de acum un an. Imi aduc aminte ca la inceput faceam antrenamente cu opt-noua jucatori, iar acum la categoria de varsta ’96-’97 am avut doua grupe de 20 de copii. La cei nascuti ’98 cu care vom incepe actiunea acum, din acest week-end, vom forma doua grupe a cate 17-18 jucatori.

Sunteti un antrenor cu o bogata experienta, v-au trecut prin mana atatia jucatori. Cum vi se par acesti copii?
Consider ca sunt niste copii foarte talentati si fara sa lezez pe nimeni din randul antrenorilor de juniori, cred ca acest program le este benefic. Multi jucatori nu stapanesc procedeele tehnice asa cum ar trebui, iar prin aceste antrenamente isi imbunatatesc foarte mult bagajul de cunostinte.

De ce au jucatorii astfel de carente?
Din cauza faptului ca orele acordate insusirii procedeelor tehnice sunt mai putine. Exista sunt si cauze obiective. Multi antrenori nu au sali pentru pregatire, copiii nu vin la toate antrenamentele... Astfel, se ajunge la un numar mic de repetari. Pana acum nu a existat un astfel de program. Reamintesc ca “PerformBaschet” este un program implementat  in Romania dupa modelul celui din Turcia. Este  un program foarte bun si este necesar ca toate echipele de juniori sa il urmeze saptamanal de cel putin trei ori.

Cum arata practic antrenamentele acestea din cadrul actiunilor "PerformBaschet"? 
Antrenamentele din “PerformBaschet” se axeaza in proportie de 80% pe pregatire tehnica. De anul trecut, profesorul Ion Nicolau a introdus si un program de pregatire fizica. Ponderea tactica este zero si momentan nu ne intereseaza acest lucru. Tot acest program se bazeaza numai pe procedee tehnice, pe relatia unu la unu. O dovada ca nu ne axam deloc pe pregatirea tactica o reprezinta jocurile pe care le facem in cadrul orelor. Se joaca trei la trei, maxim patru la patru. Aici se pune accent  numai pe rezolvare situatiilor de unu la unu, de blocaj si iesire din blocaj, paravan etc.

Dumneavoastra sunteti coordonatorul pe centrul “PerformBaschet” din Bucuresti. Cum este colaborarea cu antrenorii de aici?
La fiecare categorie am avut cate doi antrenori. Lucrez foarte bine cu ei si de aceea am propus doamnei presedinte Carmen Tocala sa atragem mai multi antrenori in acest proiect. Ideea este ca antrenorii de la cluburile din Bucuresti sa fie angrenati in aceasta actiune “PerformBaschet”.  In afara de continuitate ar fi si un lucru echitabil. N-ar exista nemultumiri. Cei cu care am lucrat sunt foarte receptivi si modul de lucru este foarte bun. Intotdeauna vin foarte pregatiti si noteaza atent evolutiile jucatorilor. Chiar sunt multumit si meritul este al lor.

Cand este programata urmatoarea actiune PerformBaschet?
Chiar in acest week-end. Sambata si duminica au antrenamente copiii nascuti ’98, la masculin, si ’98 – ’99, la feminin.  Pe aceasta cale va anunt ca incepand cu luna februarie, fosta mare internationala Svetlana Dragusin a preluat  coordonarea centrului din Bucuresti pe partea feminina.

Puteti sa ne dezvaluiti pe ce se va pune accentul in acest week-end la antrenamente?
In cadrul antrenamentului de sambata vom lucra asupra driblingului, protectiei driblingului si a schimbarilor de directie.

Credeti ca va da roade programul “PerformBaschet”?
Sunt absolut sigur ca acest program va da rezultate. Sper ca in scurt timp toti antrenorii din tara sa lucreze dupa acest program foarte bun. Nu doar ca este realizat de straini, dar este un proiect verificat care a dat niste rezultate fantastice in Turcia atat la feminin, cat si la masculin. Am fost cooptat in mai multe actiuni ale FR Baschet, pe unele le-am acceptat cu rezerva, pe altele le-am refuzat. In cazul acestui proiect insa, am venit cu inima deschisa!  Cred foarte mult in el si cred va da rezultate nu bune, ci foarte bune!

Va multumim pentru amabilitate si va dorim mult succes in continuare!

Parteneri